2008-11-17

Önkormányzati választások

A múlt hét keddjén tartották Izrael-szerte az önkormányzati választásokat (Izraelben kedd a választások napja). A választás nagyjából hasonló rendszerben zajlik, mint Magyarországon, külön választják a testületet és a polgármestert, azonban a 7 milliós országban kb. tizedannyi önkormányzat van, mint nálunk. Érdekes még, hogy az utóbbi időben, de különösen a most lezajlott választásokon a pártok szerepe meglehetősen csekély volt.
Jeruzsálemben három jelölt indult a főpolgármesteri posztért: egy, a politikában régóta aktív ultra-ortodox rabbi (Meir Porush), egy sikeres és gazdag informatikus üzletember (Nir Barkat), aki a politika kedvéért néhány éve abbahagyta az üzletet, és egy Oroszországból a közelmúltban bevándorolt, milliárdossá lett nagyvállalkozó (Arkagyij Gaydamak).
Gaydamak erős kampányt folytatott a Jeruzsálemben hagyományosan csak kis százalékban szavazó arab lakosság körében és sikerült is megnyernie ebből a körből sokak szimpátiáját. Ez kissé bizarr formában is megjelent az Olajfák-hegyén a turistaiparban dolgozó teve különböző testrészein, amit arra járva sikerült is lefényképezni. A teve gazdái azt is hozzátették, „hogy nekik nagyon tetszik Gaydamak, mert ő végre odafigyel az arabok problémáira” és most kivételesen el is mennek majd szavazni.
Mindenesetre a jeruzsálemi polgármester választást a szekuláris programmal induló Barkat nyerte meg, 50% feletti arányban.
Tel Avivban pedig harmadszorra nyert Ron Huldai, aki korábban vadászpilóta volt.


Nincsenek megjegyzések: