2008-03-31

Amerikai iskola


A hónap elején megérkeztek Gabiék, és a kipakolás után a legelső dolog a gyerekek iskolába járásának beindítása volt, ami így év közben, azért nem bizonyult annyira egyszerű dolognak.
A magyar diplomaták gyerekei kivétel nélkül az amerikai iskolába járnak, de ide jár a többi diplomata-gyerek többsége is. (Tel Aviv környékén még van francia állami tantervű iskola és egy skót katolikus is.) Az amerikai iskola hivatalosan a Walworth-Barbour American International School nevet viseli, Amerikában bejegyzett, amerikai akkreditációjú tantervvel működő 12 évfolyamos intézmény. A 12 évfolyam három részre tagozódik: elementary (1-5), middle (6-8), high (9-12).
A vadonatúj fő campus egy Netanya melletti kisváros (Even Yehuda) szélén található, Tel Avivtól sajnos bő 30 kilométerre. A gyerekeket iskolabusz szedi össze és szállítja oda-vissza.
A kollégák elbeszélése alapján az iskolába mindenkit felvesznek, és maga az iskola ugyan nagyon érdekes és gyerekközpontú, de nem túl megerőltető. Ez a vélekedés azonban valószínűleg inkább az elemi iskolára vonatkozik (a követségi gyerekek mind oda járnak), a middle-school-ra már kevésbé és a high-school-ra egyáltalán nem. Mindenestre mindkét gyereknél elég komolyan vették a felvételit, egy kb. félórás beszélgetés után kétórás írásbelit írattak, különösen a matek részre koncentrálva, az angol teszt valóban inkább csak felmérő jellegű volt arra vonatkozóan, hogy milyen szintű angol felzárkóztatásra van szükség. Az iskolában fel vannak készülve a hiányos angoltudással érkező gyerekekre és nekik különböző szintű extra angol csoportokat indítanak, miközben azért részt kell venniük a normál órákon, kivéve az idegen-nyelv órákat.
Minden tagozatnak van külön tanácsadója, akihez mindenféle, de inkább lelki, beilleszkedési problémával lehet fordulni.
A felvétel kapcsán az első héten többször is voltunk kint az iskolában és még így kívülről is lehetett érezni a jó hangulatot, a derűs nyüzsgést és irigykedni a szép környezet, a jól felszerelt laborok, műhelyek és tornatermek és hatalmas sportpályák, meg úszómedencék miatt.
Március végén a Middle school 3 napos kirándulásra ment, a nyolcadikosok a Golanra, többé-kevésbe önellátó sátortáborba, a hetedikesek a Galilba, turistaházas szállással (ezek a helyek Izrael északi részén találhatók). Mindkét gyerek jól érezte magát, különösen a közös főzés és a vadvízi evezés aratott sikert, sőt a tanárok némelyike még a jófej minősítést is elnyerte.

Nincsenek megjegyzések: