2008-03-31

Purim







A purim ünnepet szokás zsidó farsangnak is nevezni, bár a farsanghoz csak annyi köze van, hogy ilyenkor is nagy a vidámság és mindenféle maskarákba öltöznek az emberek, Izraelben utcai ünnepségeket tartanak. Purimkor még a vallásosoknak is meg van engedve egy csomó olyan dolog, ami egyébként tilos, pl. szabad ellenkező nemű ruhát felvenni vagy berúgni.

A purimot annak emlékére ünneplik, hogy az ókori Perzsiában Ahasvéros (Xerxes) király idejében (i.e. 5. sz.) az ott élő zsidók csodás módon megmenekültek az őket el pusztítani akaró királyi főemberek gonosz terve ellenére. A történetet "Eszter tekercse" meséli el. Purim annyira örömünnep, hogy még a vallásosoknak is meg van engedve egy csomó olyan dolog, ami egyébként tilos, pl. szabad ellenkező nemű ruhát felvenni vagy berúgni.

Izraelben nagyon vicces, hogy nemcsak a gyerekek, meg az utcai felvonulások, bálok résztvevői öltöznek be, hanem rengetegen hordanak mindenféle jelmezeket csak úgy az utcán, vagy akár a szupermarket pénztárosa is jelmezben blokkol (ld az egyik képet). Még a kifejezetten komoly újságnak számító Jerusalem Post is tarka-barka címmel jelent meg.
Tel Avivban idén a Ben Yehuda út egy szakaszát zárták le a mutatványosoknak, utcaszínházasoknak és persze a rengeteg felvonulónak. A purimi történetből vett hagyományos jelmezeken túl (Eszter királynő, Hámán), volt aki Ahmedinezsádnak vagy éppen oltra-ortodox zsidónak öltözött, bár ez utóbbiak esetén csak tüzetesebb vizsgálat után derült ki, hogy jelmezről van szó, hiszen az ilyen öltözék itt nem túl ritka…

Nincsenek megjegyzések: