2007-08-31

Magyar tanárok a Jad Vasem-ben



A Jad Vasem Izrael Holocaust múzeuma és emlékhelye, aminek jelentős oktatási tevékenysége is van. Idén már 10. alkalommal rendezték meg magyar tanárok részére a Jad Vasem oktató központjában azt a szemináriumot, ami a Holocaust és általában az anti-rasszizmus tanításával foglalkozik. A tanárok részvételét a Jad Vasem és a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatja, amiben az is figyelemre méltó, hogy már 3 különböző kormány egyformán fontosnak tartotta ezt a programot. Az évforduló alkalmából olyan tanárok jöttek, akik már legalább egyszer résztvettek ilyen szemináriumon és most a legújabb kutatások megismerése mellett kicserélhették egymással és a Jad Vasém szakembereivel a tapasztalataikat. A javarészt vidékről jött tanárok közül sokan fantasztikus többletmunkát is végeznek: az oktatáson túl, tanítványaikkal együtt komoly helytörténeti kutatásokat folytatnak összegyűjtve és feldolgozva a nagyrészt mára zsidók nélküli települések zsidóságának emlékeit, kapcsolatokat építenek, hogy megismerjék az élő zsidó kultúrát is.
Egy beszélgetésben azért az is kiderült, hogy nem mindenütt egyszerű a kurzusról visszajött tanárok helyzete, szembe kell nézniük a helyi előítéletekkel is.
A követség nevében én mondtam az egyik rövid megnyitó beszédet, majd a többi bevezető után Szita Szabolcs baráti eligazítása mellett Dorkával végignéztük az új kiállítást, ami egyszerre letaglózó és lenyűgözően hatásos, tartalmilag és építészetileg egyaránt. Nem is igazán értem, hogy nálunk miért beszélnek sokkal többet a washingtoni és berlini múzeumokról, mint a Jad Vasemről.
(A két kép: a kiállítást felfűző, végül fénybevezető alagút és az elpusztított közösségek emlék-völgye.)


A múzeum nevében szereplő két héber szó jelentése: emlékmű és név. A jad szó amellett, hogy kezet jelent, a régi héberben emlékoszlop jelentéssel is bírt. A „név” szó pedig arra utal, hogy az áldozatok nem számokkal jelölt absztrakciók, hanem mindenkinek volt neve és ebből következik az emlékhely egyik legfontosabb feladata: a nevek, adatok, fényképek összegyűjtése. Már 4 millió felett tartanak…

Nincsenek megjegyzések: