2009-02-28

Nagy magyar írók Jeruzsálemben

A kétévente megrendezésre kerülő Jeruzsálemi Könyvvásáron hosszú idő után megint volt magyar stand és ennek az örömteli eseménynek a kapcsán három író is idelátogatott: Esterházy Péter, Konrád György és Spiró György.
A könyvvásár hivatalos beszélgető és dedikáló programjain kívül a magyar bevándorlók szövetségének jeruzsálemi szervezete (HOH) is rendezett egy estet a King George úton lévő kis klubhelyiségükben. Nemcsak a szokásos fordulat, hogy a terem zsúfolásig megtelt, tényleg már állni is alig lehetett (ez kb. 60-70 embert jelentett). A zsúfoltsághoz kismértékben az általam szállított kis csapat (Dorka, Eszter és barátnője) is hozzájárult.
Számomra az tette különösen érdekessé ezt a beszélgetést, ahogy a többségében a világháború után és 56-ban kivándorolt, a magyar kultúrához a távolból is kötődő, de Magyarországtól már nemcsak földrajzi értelemben messze került közönség reagált az írókra. A Spiró által lecsapott identitás-labda (nagyon nem szereti ezt a kérdést) hosszasan pattogott, jó néhányan fejtették ki, hogy mennyire szeretik, hogy most már egyértelmű az identitásuk: zsidók és izraeliek. Persze a magyar kultúra fontos, arról nem akarnak lemondani, irodalmat évtizedek után is magyarul tudnak igazán élvezni. Voltak persze kérdések a magyarországi antiszemitizmusról, meg a rendszerváltásról is, ez utóbbit illetően meglehetősen rossz helyre címezve (pont ezeknél az íróknál): hogyan lehet a kommunista rendszerben, meg az újban egyaránt elfogadott írónak lenni.

Nincsenek megjegyzések: