2007-05-26

Eilat - tárgyalásos konfliktuskezelés


Még az első héten, volt cégem a Magic, két alkalommal is meghívott: egyik este a cég elnökének szavioni (ez az egyike a két legelegánsabb Tel Aviv-i elővárosnak) villájába a cég vezetőinek tartott vacsorára, ahol még egyszer szépen elköszöntek tőlem.
A másik meghívás kicsit távolabbra szólt, másfél napra egy szemináriumra, amit a Vörös-tenger melletti üdülőhelyen, Eilatban tartottak (kép mellékelve).
Eilatban már építgettem az új munkámhoz szükséges kapcsolatokat is, amiről még korai lenne írni, viszont volt egy előadás, ami mindenképpen megér néhány mondatot. Egy Michael Tsur nevű ember tartotta, akinek a névjegyén a következők szerepelnek: tárgyalás, konfliktus kezelés, kollaboratív jog. Rokona ez a nálunk is terjedő mediációnak, de ő megkülönböztette a módszerét ettől és inkább „tárgyaló”-nak (negotiator-nek) definiálta magát. Referenciái között az üzleti eseteken túl az arab-izraeli konfliktus néhány nevezetes krízishelyzete is szerepelt, talán van, aki még emlékszik arra az esetre, amikor palesztin túsz-szedők elbarikádozták magukat a betlehemi Születés Templomában és a szent helyre való tekintettel az izraeli hadsereg nem akart erőszakhoz folyamodni. Itt ő volt a tárgyaló és a több hetes konfliktust végül sikerült békésen megoldani.
Általában egyedül tárgyal, munkatársai az információkat gyűjtik a tárgyalófelekről, ugyanis módszerének az az egyik lényeges eleme, hogy végül mindkét fél elégedett legyen, különös tekintettel az érzelmi és szubjektív paraméterekre. Természetesen ennél sokkal többről van szó, egy komplett módszertant fejlesztett ki az ilyenfajta, időben is kritikus helyzetekre a helyzet definiálásától kezdve, a megismerésen, bizalomépítésen és a tárgyalás vezetésen át a lehetséges megállapodások kidolgozásáig.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
csak jelzem, hogy jártam itt, mert látom, nem nagy a társaság (viszont jó :) ) Ez a "tárgyaló" ez érdekes, valamiért azt hiszem, hogy ehhez van valami képességem. Erre születni kell, vagy tanulni is lehet? (persze, nem túsztárgyalóra gondolok)
Üdv, Samu

Korény írta...

Valamenyire biztos születni kell, de van már képzés is, erről beszélt is egy kicsit. Azt mondta, hogy ez azon kevés diszciplinák egyike, ahol előbb volt a gyakorlat, mint az elmélet (bár nem tudom, hogy igaz-e, hogy kevés ilyen van). Mindenesetre ma már lehet rendesen tanulni, pl. a Harvardon van ilyen szak, amit onnan is tudott, hogy ő ott tanít.

Névtelen írta...

Szia!

a jó: olvasod a kommenteket
a rossz: ha a hozzám legközelebbi hely, ahol ezt tanulni lehet, a Harvard, akkor soha nem lesz belőlem negotiator (sem :)) Viszont volna személyes megbeszélni való, megírnád az emil címed?

Üdv, Samu

PS: Iván, hol vagy?

Névtelen írta...

Szia!

a jó: olvasod a kommenteket
a rossz: ha a hozzám legközelebbi hely, ahol ezt tanulni lehet, a Harvard, akkor soha nem lesz belőlem negotiator (sem :)) Viszont volna személyes megbeszélni való, megírnád az emil címed?

Üdv, Samu

PS: Iván, hol vagy?