2007-05-26

Még a házról

Sabbat lift
Aki már járt Izraelben és magasabb épületben lakott, annak ismerős az itt következő rész. Mint ismeretes, a sabbati munka-tilalmat úgy értelmezték a rabbik, hogy nem szabad gépeket, elektromos eszközöket működésbe hozni, illetve leállítani. (Folyamatosan működhetnek.) Ez a legtöbb esetben nem okoz problémát, aki szombat-tartó az kibírja, hogy nem hoz gépet, lámpát, stb. működésbe. A villanyt folyamatosan működő automaták kapcsolgatják manapság, így nem kell sötétben lenni, mint régn, ha a gyertya vagy az olajlámpa leégett.
Mivel Izraelben sok a magasház, a lift nem-használata súlyos problémákat jelentene, pl. hogy menjen templomba egy 15.-en lakó idős ember, vagy egy terhes asszony. A rabbik erre kreatív megoldás találtak: a sabbat lift folyamatosan üzemel, nem kell (sőt nem szabad és nem is lehet) gombokkal hívni és vezérelni. Itt a házban (ahol úgy látom, kevés a vallásos) pl. a két lift közül az egyik van így átprogramozva, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy először felmegy a 15.-re, azán két emeletenként megállva lejön, majd ismét felmegy a tetejére és most a kihagyott, páros számú emeleteken áll meg. Kicsit lassú, de megoldja a problémát. Az elvi háttere egy analógia: már az ókorban is szabad volt hajón utazni, ha az a sabbat előtt elindult és utána kötött csak ki. Vagyis, bár utazni általában nem szabad, de a hosszú hajó utakra ez meg volt engedve. Tudom, hogy fel lehet vetni ellenérveket a saját logikán belül is, de azért az is szepont volt, hogy az élet ne legyen ellehetetlenítve. Majd írok a karaitákról, akik csak a Tóra parancsait fogadják el, az ún. szóbeli tant nem és így sokszor nagyon más szabályokhoz jutnak.

Személyzet
A lakópark sorompóval van elzárva az utcától és ezt állandó személyzet felügyeli. Nappal általában egy kicsit bolondos nő van, aki jókat veszekszik az emberekkel, ha nem szabályosan parkolnak a telep útjain. Kiválóan beszél angolul és napközben általában imakönyvet olvasgat, majd megkérdem melyik részeket.

A medencénél az úszómester rögtön észrevette, hogy új vagyok és barátságosan lekáderezett. Szergejnek hívják és kifejezetten megörült, hogy Magyarországról jöttem, kicsit beszélgettünk oroszul is.

Nincsenek megjegyzések: