2007-06-04

Az időjárásról


Már három hete, hogy itt vagyok és – számomra meglepő módon - lényegében azóta egyfolytában nagyon kellemes, enyheség van: nappal 25-26 fok, este 20-22, egyáltalán nem párás, nem túl meleg, igazi szép tiszta tavaszi idő, amit a szinte állandó tengeri szél még kellemesebbé tesz. Ahogy hallom, otthon közben voltak sokkal melegebb időszakok…
Amikor megérkeztem még egy kis eső is volt, ami viszont tényleg szokatlan május közepén. Ezt onnan is lehet tudni, hogy pészach (húsvét) után a vallásos zsidók már a harmatért imádkoznak, vagyis a többezer éves tapasztalat szerint már esőre nem lehet számítani – az majd legközelebb október végén várható, amikoris Szukkot (sátoros ünnep) után az esőért kell imádkozni. Az az eső, ami Tel Avivban csak egy kevés volt, a Júdeai Sivatagban, a Holt-tenger mellett akkora volt, hogy egy vádiban elsodort 4 kirándulót, akik bele is fulladtak a többméteres, hatalmas erővel lezúduló vízbe, az év kb. 360 napján száraz mederben.
A kellemes időjárást egy chamszin szakította meg a múlt héten, amikor egy napig 37-38 fokos száraz forróság volt erős széllel, majd ezzel a széllel másnap megérkezett a sivatagi por, az ég sárgás-szürke lett, a látótávolság 1-2 kilométerre csökkent és bár nem volt annyira meleg, de mégis nagyon fojtogató, nyomott, fejfájós idő volt. (A kép ekkor készült a teraszról.)
Utána olvastam a chamszin meteorológiai okának, röviden megpróbálom összefoglalni: ez a jelenség tavasszal és ősszel, az átmeneti időszakban szokott előfordulni Egyiptomban és a Földközi-tenger keleti partvidékén, amikor a keletre vagy délre fekvő sivatagokban magas nyomású zónák vannak, a tenger felett pedig alacsony nyomású zónák alakulnak ki, aminek hatására a száraz, meleg levegő nagy erővel áramlik a tenger felé és sok sivatagi port is magával hoz. Ettől lesz aztán az ég homályos, sárgás-szürke. A nagyon rossz idegrendszeri hatásának pontos okáról nem olvastam, de ezt szinte mindenki érzi. Az elnevezés az arab ’ötven’ jelentésű szóból származik, ami arra vonatkozik, hogy tavasszal és ősszel kb. 50 napig tart a chamszinos időszak. Ezzel függ talán össze, hogy pészach és sávuot (húsvét és pünkösd között) 50 nap van?

1 megjegyzés:

Eszter írta...

szia papa

na vegre megneztem bar meg nem olvastam el csak letoltottem!
puszi
eszter
(ui. itt hideg van inkabb mint meleg, es meg az eso is esett...)