2007-06-30

Fehér éjszaka Tel Avivban



Nem egy újabb időjárási/csillagászati anomáliáról van szó, nem a sarkkör nyúlt le ide hirtelen, hanem egy, az egész városra kiterjedő programsorozatról és nagy buliról, aminek azért ez a neve, mert ezen a napon kapta meg Tel Aviv Bauhaus stílusú, (nagyjából) fehér és nagyjából egységes stílusú belvárosa a világörökségi rangot.

Az éjszaka magában foglal egy budapesti múzeumok éjszakáját, futóversenyt, utcai színielőadásokat, utcabálokat, vendéglős estét, stb.
Aznap este, két hétre itt tartózkodó anyukámmal rokonlátogatáson voltunk, de meglepetésemre, amikor fél 11-kor eljöttünk, ő mondta, hogy akkor most menjünk el a Tel Aviv-i Szépművészeti Múzeumba. A múzeum előtti téren is táncolás ment, (ez van a képen), eggyel arrébb az egyik színház (Kameri) előtt jeleneteket adtak elő, szóval nagy élet volt. A múzeumban is sokan voltak, bár sorba nem kellett állni. Erről a múzeumról valahogy nem terjedt el, hogy a 19-20. századi gyűjteménye az egyik legnagyobb a világon, impresszionistákból szerintem az Musée d’Orsay-ban sincs sokkal több. Szinte minden darab magánadományokból származik, így egy-egy terem általában az adományozó egyben tartott gyűjteményét mutatja be (ez nyilván adományozói kívánság volt), de nem tűnik rosszabb rendezési elvnek, mint az egyéb elvek.
A múzeum után kocsival végigmentünk a tengerparton, ahol a szokásos nagy forgalom többszöröse volt, zenés partik, filmvetítések, tömött kávézók, jövés-menés. Jaffón pedig az ócskapiac tartott éjszakai műszakot, szintén nagy tömeggel. Hazafelé, éjjel 2-kor még akkora dugók voltak, mint máskor csúcsforgalomban sem.

1 megjegyzés:

Eszter írta...

ilyen "fehér éjszaka" van nápolyban (és amúgy rómában) is, szept. 29én vagy 30án és állítólag nagyon jó, rengeteg ember, az utcán nem lehet lépni, koncertek stb.
lehet hogy idén megnézem :)