2007-06-03

Vásárlás szombaton

A sabat péntek napnyugtától szombat napnyugta +1 óráig tart. A vallásos városokban, városrészekben ezalatt semmilyen bolt, vendéglő, stb. nincs nyitva, már csak azért sem, mert egy vallásos embernek többek közt pénzhez sem szabad nyúlnia sabatkor. Izraelben a szombati/ünnepi nyitva tartás régóta generál éles vitákat a vallásosok és a nem-vallásosok között. Ennek a vitának, sőt harcnak a történetébe, aktuális állásába most nem megyek bele, nem is tájékozódtam eléggé a pillanatnyi helyzetről. Most csak ehhez kapcsolódóan néhány személyes élményemet írom le.
Tel Avivban sok kis élelmiszerbolt, vendéglő, kávézó nyitva van szombaton, sőt van egy éjjel-nappali üzletlánc, ami egész sabatkor is üzemel. Ugyanakkor péntek kora délutántól zárva vannak a bevásárlóközpontok – a mozi részeket kivéve, az iparcikkboltok, szolgáltatók, kb. úgy néz ki a dolog, mint Magyarországon egy pirosbetűs ünnepen. Ha valaki mégis sabatkor, vagyis a heti pihenőnapon szeretné elintézni egyéb bevásárlásait, akkor kb. három lehetősége van.
Megvárja a sabat kimenetelét (napnyugta+1), mert akkor a legtöbb bevásárlóközpont, sok kisebb bolt kinyit és éjjel 11-ig, 12-ig nyitva tart.
Elmegy azon kevés bevásárlóközpont egyikébe, ami mégiscsak nyitva tart, én egyről tudok Tel Aviv közelében, kb. 20 km-re északra a várostól.
Elmegy valamelyik arab faluba, kisvárosba. Ilyen szempontból azért csak izraeli arab települések jönnek szóba, nekem pl. Kertész Juditék mutatták meg kedvenc, és hozzájuk közel eső arab piacukat egy Tira nevű faluban. Itt nagyjából mindent lehet kapni, nemcsak zöldséget, gyümölcsöt, az eladók kedvesek a zsidókkal, sőt a környékbeliekkel sokszor baráti a kapcsolat, a falu maga pedig kifejezetten jómódúnak tűnik, elnézve a házak méretét és az autókat. Ezen az élményemen felbátorodva egyik szombaton egy Dzsaldzsulija nevű, a lakástól kb. 15 km-re fekvő, szintén jómódú arab faluban vettem teraszvirágokat, szépeket olcsón. (Megirigyeltem ugyanis, hogy szinte minden teraszon gyönyörű, virágos dzsungeleket nevelnek.) Ezt a harmadik megoldást, azért nem túl sokan választják, a legtöbben ha nem muszáj nem mennek arab falvakba.

Nincsenek megjegyzések: