2007-06-09

Száguldó izraeli gazdaság

Közétették az első negyedéves adatokat, eszerint a GDP 6.4%-kal nőtt (éves szinten), a beruházások pedig 23,7%-kal, az export 21.5%-kal. A lakossági fogyasztás közel 12%-kal nőtt, a munkanélküliség 0.1%-kal 7.7%-ra csökkent. Ezekkel az adatokkal – a nemzetbiztonsági helyzet és a politikai bizonytalanságok ellenére - Izrael a világ leggyorsabban növekvő gazdaságai közé tartozik. Mindezek a növekedési adatok 1.5%-os inflációval és 1%-os költségvetési hiánnyal társulnak. Hát…
Jánosy Ferenc is örülne az elmúlt negyedévek izraeli adatainak, hiszen helyreállítási ciklus elmélete ismét igazolást nyert: 2006. 3. negyedévében a második libanoni háború miatt a GDP 4%-kal csökkent, amit a 4. negyedév 10%-kos növekedése máris kompenzált és az idei év első negyedéve visszaállt a korábbi negyedévek növekedési rátájára, illetve annál 1%-kal még gyorsabbra.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Laci!

Na végre! Már attól féltem, elfogyott a kezdeti lendület. Örülök, hogy nem így van!

Bocs, de a hollétem meghatározza a tudatomat :). Ha a gazdaság 6% felett nő és a munkanélküliség 0,1%-kal csökken, akkor ilyen nagy a termelékenység növekedés, vagy valami más van a dolog mögött?

Üdv, Samu

Korény írta...

A lendület megvan, csak idő nincs mindig.
Itt a népesség is nő, kb. évi 1.5%-kal, tehát az egy főre eső GDP ennyivel kevesebbel nőtt. Mivel nincsenek foglalkoztatási adataim, azt nem tudom, hogy a termelékenység pontosan mennyivel nőtt, de biztos, hogy nem sokkal kevesebbel. Tegnap hallottam az Izraeli Nemzeti Bank elnökétől egy elemzést a kiváló gazdasági helyzet okairól, leírom egy jelentésben, de a blogba is beteszem.
szia