2007-06-23

Ivóvíz tengervízből




Elnézést azoktól, akik hiányolták az új bejegyzéseket, de ígérem, nem hagyom abba!!


Az ENSZ rendezett egy európai PPP (Public Private Partnership) konferenciát Izraelben, ahol ennek a nálunk sokat vitatott konstrukciónak a pozitív példáiról, szabályozási kérdéseiről volt szó. Magyarországot csak a követségről képviseltük, jó néhány európai országból többfős delegációk érkeztek.
A konferencia keretében néhányat meg is mutattak az említett pozitív példák közül. Az egyiket több szempontból is nagyon izgalmasnak találtam, úgyhogy erről írok most.
Askelonban, Gázától néhány kilométerre működik a világ legnagyobb tengervíz sótalanító telepe, ami kb. 1 millió embert lát el Izrael déli részén tengervízből sótalanított ivóvízzel. Napi 320,000 köbméter a kapacitása. A sótalanítás nem lepárlással, hanem az ún. fordított ozmózisos technológiával történik, nagyon leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy kipréselik a sót a vízből. A képen a szűrést végző membrán rendszer látható.

A technológia ismert, azonban ennek ilyen nagyméretű és igen olcsó megoldását Izraelben fejlesztették ki. Az olcsó azt jelenti, hogy hitelkamatokkal és profittal együtt a beruházó és működtető magáncég (francia-izraeli vegyes-vállalat) 53 dollárcent/m3 (kb. 98 Ft/ m3) áron adja át az Izraeli Nemzeti Víztársaságnak az ivóvizet, ami lényegesen alatta van a magyarországi áraknak, ahol ugyebár kutakból jön a majdnem kész ivóvíz. (Lehet, hogy otthon tengervizet kéne vennünk és ilyen módon előállítani az ivóvizet és még a só gyártás is megoldódna. :-) )
A sótalanított vízbe utólag teszik bele azokat az ásványi anyagokat, amitől annak jó íze lesz, sőt az „ízesítést” igény szerint lehet kérni a gyártól. Megkóstoltam, hát sokkal jobb, mint a Tel Aviv-i víz, tulajdonképpen ásványvíz minőségű.
A projekt sikere alapján további két hasonló telep létesítését tervezik a Földközi-tenger partján, amivel Izrael vízhiányát hosszú távra meg tudják oldani.
Érdekes meggondolni, hogy pár éve még elemzők azt mondták, hogy nemsokára az ivóvízért fognak háborúzni a Közel-Keleten, ma pedig megvan az a technológia, amivel kb. 10 felszerelt vadászrepülőgép áráért kb. 1 millió embert ellátó sótalanító üzemet lehet létrehozni és utána viszonylag olcsón árusítani...

4 megjegyzés:

Zoltan Biro írta...

Tetszik a blog!
Bíró Zoltán
WWW.grain.hu

Névtelen írta...

Koszonom, hogy egy erdekes blog

Névtelen írta...

Én dolgoztam az RO üzem tesztelőjében, sok vegyi anyagot használnak a gyártás folyamán

Névtelen írta...

Én dolgoztam az RO üzem tesztelőjében, sok vegyi anyagot használnak a gyártás folyamán