2007-07-23

Ceasarea - Spiró




Ceasarea romvárosa kb. 50 km-re Tel Avivtól északra található, a Földközi-tenger partján. A kikötővárost Heródes király építette az uralkodása alatt virágzó Júdea és a Római Birodalom többi része közti forgalom további fellendítése érdekében. Mivel a part lapos és nincsenek öblök sem rajta, mesterségesen kellett kialakítani a kikötőt. A Heródes által épített 800 méteres mólók nagy része ma is látható a vízbe süllyedve, a kisebb, belső része, ami 2000 éve a VIP kikötő volt, ma a strand öble.
Gabival nem tudtunk szabadulni a Spiró által (a Fogság c. könyvben) leírtaktól, valahogy sokkal közelebb éreztük magunkat Ceasareához, szinte Uri nyomában jártunk. Pedig Spiró saját elmondása szerint csak a könyv megírása után kereste fel a helyszíneket, mégis sokkal élőbbé tette számunkra az amúgy jelentős részben már feltárt romokat.
A romváros persze magában is lenyűgöző, és ahogy az errefelé szokásos, minden hódító nyoma megtalálható: a zsidó-görög eredeti várost a rómaiak továbbépítettek, erre bizánci és arab rétegek kerültek, a keresztesek hatalmas várfalakkal bővítették és a legutolsó épületeket a 20. század elején a törökök építették bosnyák menekültek számára…

Nincsenek megjegyzések: