2007-07-28

Tisa Beáv

Vagyis a héber naptár szerinti áv hónap 9-e, ami idén július 24-ére esett. Vallásos zsidók számára az év legszomorúbb és legtragikusabb napja az áv hónap 9-ei gyásznap, amiről Jom Kippurhoz hasonlatos teljes böjttel emlékeznek meg. Ezen a napon egyszerre történik megemlékezés az Első Jeruzsálemi Templom i. e. 586-ban történt lerombolására és a Második Templom megsemmisülésére, amely a hagyomány szerint i. sz. 70-ben ugyanezen a napon történt. Az Első Templomot a babilóniaiak fosztották ki és égették porig, a másodikat a rómaiak. A Templomnak, a nép vallási központjának lerombolása nemcsak a vallásra mért súlyos csapást, hanem az első - később a második - zsidó állam megszűnését is jelentette, és a zsidók kiűzetését saját országukból. A későbbi századok során többször is történtek Tisá Beávkor tragikus események a zsidó nép életében, pédául 1492 Tisá Beávján bocsátották ki Spanyolországban azt a rendeletet, amelynek értelmében kiűztek az országból minden zsidót. Raj Tamás fejtegette egyszer, hogy néhány száz év műlva majd a Soáról való megemlékezés is erre a napra kerül, amely így a zsidóságot ért összes katasztrófa általános emléknapja lesz. Érdekes módon éppen most olvastam valahol, hogy a Soá több különösen tragikus eseményét is áv 9-ére teszik, vagyis lehet, hogy megindult már az egybehozási folyamat.
Milyen ez a nap Izraelben? Persze a kérdés nem pontos, mert óriási a különbség Tel Aviv és mondjuk a vele egybeépült, nagyon vallásos Bne Brak között. Mindenesetre Tel Avivban is bezárt napnyugta táján minden bolt, étterem és szórakozóhely, amire városi rendelet is kötelezi a tulajdonosokat. Maga a gyásznap munkanap és akkor már nyitva voltak (persze csak Tel Avivban) az éttermek is, kivéve a vallásos helyeket. A rádiók és TV-k nem sugároznak vidám zenét és reklámokat, vagyis egy 2 ezer éve lerombolt templom emléke még a szekuláris polgárok számára is megjelenik a hétköznapi valóságban. A gyásznapot megelőző időszakban a médiában elég sok vita folyt arról, hogy tényleg szükség van-e ilyen gyászra, amikor ugyan a templom nem áll, de újból van állama a zsidóknak és Jeruzsálem nagyobb és fényesebb fővárosa Izraelnek, mint bármikor a történelemben.
Nem egészen világos milyen gondolati kapcsolódással, mindenestre egy mozgalom Autóbalesetek Nélküli Napot hirdetett 07/24-re (Av 9-re), ami sajnos nem volt igazán sikeres, mert 150-en sérültek meg az utakon és még halálos baleset is történt.

Nincsenek megjegyzések: