2007-07-08

Táblaavatás a Jordánnál



Időrendben ez kicsit előbb történt, mint az utolsó pár bejegyzés, de mindenképpen akartam róla írni, mert ez is az olyanfajta események közé tartozik, amiről korábban nem gondoltam volna, hogy valaha is részese leszek.

A korábban valószínűtlen helyzet: én képviseltem a magyar nagykövetet és így a Magyar Köztársaságot, amikor egy magyar katolikus zarándokcsoport Jézus megkeresztelésének egyik feltételezett színhelyén táblát avatott.

Nem messze attól a helytől, ahol a Jordán kifolyik a Kinneret (Genezáreti) tó déli végéből, fekszik Jardenit, ahol zarándokok már több tucat nyelven állítottak emléktáblát a Márk Evangéliumából vett, a keresztelésről szóló idézettel. Horváth Zoltán terézvárosi plébános, aki sok zarándokcsoportot vezetett Izraelbe, elhatározta, hogy magyar nyelvű táblának is kell ott lennie és erre otthon gyűjtést is szervezett. Június közepén ezt a táblát avatta fel ő és Linde László budaörsi plébános, egy kisebb zarándokcsoport, valamint a táblaállítást segítő izraeliek kíséretében. Jardenitben nem csak a táblák találhatók, hanem egy keresztelő helyet is kialakítottak a folyóban, ahol sokan alámerüléssel keresztelik újra magukat. A magyar zarándokok ezt Jordánból merített vízzel tették meg.
Az ünnepség szép és méltóságteli volt és amikor a követség kis magnójáról a Jordán partján felhangzott a magyar himnusz, bevallom, meghatódtam.

Persze a Szentföldön semmi sem egyszerű és egyértelmű - különösen, ami a szent dolgokat illeti. Ez most abban nyilvánult meg, hogy a jeruzsálemi latin (katolikus) pátriárka visszautasította a részvételt az ünnepségen. Titkára ezt azzal indokolta nekem, hogy Jardenit inkább izraeli turisztikai látványosság, nem az igazi keresztelési hely, mivel az Jerikó mellett van, amit viszont az izraeli hadsereg zárt területként kezel és csak évente kétszer lehet látogatni. (Van egy keresztelési hely még Jordániában is!) Sabbah pátriárkáról azért azt lehet tudni, hogy enyhén szólva, nem szimpatizál Izraellel.

Nincsenek megjegyzések: