2007-07-31

Tu Be'áv - szerelem

Áv hónap nevezetes napjai nem értek véget, ugyanis tegnap, július 30-án volt áv hó 15-e, héberül Tu Beáv, vagyis a hónap holdtöltéje, ami – mint most megtudtam - a zsidó szerelemünnep. (A zsidó naptár hónapjai holdhónapok, újholdtól újholdig, vagyis a közepük mindig holdtöltekor van.)
Erről az ünnepről korábban sose hallottam (lehet visszajelezni, hogy ki ismerte…), de az itt élők szerint sem régóta ünneplik, ezt a Valentin naphoz hasonló ünnepet. Valószínű, hogy az ünnep reneszánszában üzleti megfontolások is szerepet játszottak, talán kicsit több valódi hagyománybeli háttérrel, mint a Velentin nap esetén Magyarországon.
Az ünnep eredete a második Szentély korába, vagyis az ókorba nyúlik vissza, amikor Misna szerint Jeruzsálem lányai fehér ruhába öltözve mentek táncolni a szőlős kertekbe, ahol a szüretelő fiúk mennyasszonyt választhattak maguknak. Az ünnep egyébként egy még régebbi törvényhez kapcsolódik, ugyanis amikor a zsidó törzsek letelepedtek Kánaán földjén, azok a lányok, akiknek nem volt bátyjuk és így örökölhettek, csak törzsbelihez mehettek férjhez, hogy a törzs ne veszítsen földet. Ez a szabály Tu Beáv-kor fel volt oldva és így bárkit választhattak a lányok.
Manapság a szerelmesek közti ajándékozással és a mindenkinek szóló szabadtéri koncertekkel, holdfényes programokkal ünneplik ezt a napot. (Én viszont a perui nemzeti ünnep alkalmából adott, szintén kertben rendezett remek latin zenés, táncos fogadással töltöttem az estét.)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Korény!!
Nagyon tetszenek a bejegyzéseid, nagy örömmel olvasom őket!
Üdv., NS